woensdag 25 november 2015

Ziek in Duitsland

Over de duitse zorg en verpleging kunnen duizend dingen gezegd worden. Hier een paar opvallende dingen:

Privacy

Nu heb ik al geschreven over de FKK (Freie Körper Kultur). Dat Duitsers een andere kijk hebben op publiekelijk naakt dan wij, dat wist ik, maar ook in het ziekenhuis hebben ze duidelijk minder gene. Er zijn bijvoorbeeld in Duitse ziekenhuizen geen gordijntjes om de bedden. Niet alleen lichamelijk onderzoek wordt dus „en plein publique“ gedaan, maar alles.

  • Ben je nog niet mobiel en moet je naar de wc? je kamergenoten kunnen mee genieten.
  •  Kan je nog niet onder de douche en wordt je gewassen? De andere mensen op de kamer kunnen zien hoe de zuster je lekker insopt.

Burocratie

Ben je ziek en kan je niet naar je werk? Dan moet je, vanaf de derde dag, een briefje bij de huisarts halen om te bewijzen dat je ziek bent. De wachtkamers zitten vol met mensen die een briefje komen halen. Was je nog niet ziek, dan word je het wel in de wachtkamer van de huisarts. Veel mensen wachten niet eens tot dag drie om tussen de ziektekiemen van de huisarts te gaan zitten. Pas met een bewijs dat Herr Doktor je ook ziek vindt, kan je opgelucht in je bed gaan liggen.
Sleep je jezelf naar je werk met een verkoudheid, dan word je meteen gemaand door je collega´s naar huis te gaan. Stel je voor dat je iemand aansteekt!

Moet je naar de orthopeed of de oorarts? Ook dan moet je een briefje halen bij de huisarts. Ben je geopereerd en ontslagen uit het ziekenhuis? Moet je echter voor nabehandeling naar een andere specialist in het ziekenhuis? Haal een briefje bij de huisarts. De huisartsen praktijken hebben het druk met het schrijven van briefjes.

In het ziekenhuis zelf gaat ook alles met de hand en op briefjes. Word je opgenomen in het ziekenhuis dan krijg je je eigen ordner waar al je papieren en documenten in zitten. Deze ordner moet je dan onder je arm meeneemen, of de zuster moet ervoor zorgen dat de ordner op dezelfde plek komt als waar jij heen moet. Natuurlijk zitten er ook verslagen uit de computer in. Maar ook gespreksverslagen en planning, incl. welke medicijnen je wanneer hebt genomen staan allemaal handgeschreven je ordner.  Dit staat dan vaak niet in de computer.

Overbehandeling

Het zou kunnen zijn dat… Dan behandelen we! De duitse Gründlichkeit komt ook naar voren als het gaat om de behandeling. Terwijl in Nederland bij twijfel vaak gekozen wordt om niets te doen, wordt in Duitsland bij onzekerheid behandeld. Voor die ene keer dat de gewone medicijnen niet helpen of de dokter wil niets meer uitschrijven, kan er altijd nog een homeopatisch middeltje gekocht worden.
Is er geen officiële behandeling? Dan ga je gewoon „off label“ verder. Dingen die in Nederland strafbaar zijn kunnen in Duitsland wel.
Begeleiding
In Duitsland kan het begeleiden van een patiënt wel wat verbeterd worden;
·         Een telefoontje na een operatie door de verpleging of de arts naar een familielid  om kort te vertellen hoe het is gegaan, moet je niet verwachten.
·         Informatie over wat je allemaal moet regelen als je ziek bent moet je vaak zelf uitzoeken
·         Wie jouw aanspreekpartner/case manager of behandelend arts is, is ook niet altijd duidelijk. Als ze die hebben.
·         Of het positief of negatief is laat ik in het midden, maar ben je ziek, of heb je net een kind gekregen (wat in Duitsland vaak ook als een ziekte wordt gezien) dan kan je lange tijd in het ziekenhuis blijven.
·         Etc

In Duitsland bestaat de mogenlijkheid in bepaalde gevallen betaald naar een Kurort te gaan.
„Ein kur ist ein Urlaub für die Gesundheit“
Ben je zwaarder ziek, heb je een komplexe beenbreuk gehad of ben je een beetje overwerkt, dan krijg je een vakantie voor je lichaam en ziel aangeboden. Hier krijg je fysiotherapie, zijn er praatgroepjes en psychische hulp en er zijn doktoren en experts in natuurgeneeskunde. Er is ook een grote hoeveelheid aan sport- cultuur- en vrije tijd mogelijkheid. Heb je kinderen, dan mogen die mee en worden die ook bezig gehouden.

Deze Kur wordt meestal door verzekering of de Arbo betaald.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten