zaterdag 18 april 2015

Berliner Methode

In september worden weer volksstammen kinderen "Eingewöhnt". Het is in Duitsland niet zo dat, als je verlof voorbij is, je kind naar de crèche gaat. Een dagje kijken en dan is je kind in de crèche. In Duitsland begint vrijwel elk kind in september, na minstens een jaar, met de crèche. Vele kinderen gaan pas na drie jaar en dan meteen naar de kleuterschool.

Nu heb je in Duitsland volgt bijna elke creche dan het Berliner model. Dit model heeft als doel een "zachte" wennen aan de nieuwe situatie waar de ouders een grote rol spelen in het wennen in de creche. Het bestaat uit meerdere Fasen;
  • basisfase: Drie dagen gaat de kind een paar uurtjes (1 tot 3 uur) samen met zijn vader of moeder naar de creche, de ouders
  • Stabilisatie en afscheidsfase: Ook hier ben je als ouder nog aanwezig, maar probeer je jezelf zoveel mogelijk onzichtbaar te maken. als het lukt is het vooral de juf die alles doet, Maar het kindje weet dat je er nog bent. Eventueel kann je in deze fase de ruimte verlaten, Maar alleen als het kind er absoluut klaar voor is.
  • Laatste fase. Je mag in deze fase de creche verlaten, Maar bent op elk moment oproep bereid. En meestal mag je jouw kind dan voor de middagslaap alweer ophalen.
Als het kind maar niet in de stress schiet door het verlaten van zijn moeder. Nu klinkt dit weloverwogen, maar ik zie om mij heen de resultaten.

Kinderen die al drie maanden worden "eingewohnt" en ouders die drie maanden niet vol kunnen werken, kinderen die huilen, omdat ze naar huis moeten en niet willen. En niet te vergeten onrust in de groep, omdat de begeleidsters zich bezig moeten houden met de eingewöhning en de ouders die dus dan steeds in de klas zitten. En ouders die wachten tot het hun beurt is totdat hun kind eingewohnt kan worden. Met een een beetje pech mag je kind eigenlijk in augustus naar school, maar kan het pas in oktober komen wennen. en vader die drie maanden lang niet kan werken omdat zijn zoon elke keer begint te krijsen als zijn vader weg gaat. Een krijsend kind, omdat ze op de eerste dag na een uur naar huis moet; dat schrijft het model voor. Dat ze op dat moment gezellig met haar vriendinnetje speelt doet niet ter zaken. Knderen die pas veel later dan geplant kunnen beginnen met wennen, omdat het kind voor hun maar niet gewend raakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten