Ga je uit eten met een groep vrienden dan is de
avond niet zo anders dan in Nederland. Je komt op tijd, of een kwartiertje te
laat, je praat over van alles en nog wat en je eet netjes (over het algemeen
zijn de tafelmanieren van Duitsers beter dan Nederlanders). Toch zijn er een
paar belangrijke verschillen:
Toost
Belangrijk bij de toost; kijk iedereen in
de ogen aan! Doe je dit niet, dan heb je zeven jaar slechte sex. Je zal merken
dat de angst hiervoor groot is. Veel mensen kijken je zo indringend aan, dat je
er bang van wordt. Laatst zei een vriendin: “beter zeven jaar slechte sex, dan
helemaal geen.” Ze keek me ook niet aan bij het toosten...
Drinken
Natuurlijk houden Duitsers van een biertje.
Maar dat is niet het enige. Duitsers zijn veel creativer dan Nederlanders als
het gaat om drankjes (ja,
Duitsers zijn creativer!). Duitsers
mixen namelijk graag hun drankjes. De eenvoudigste versie is de “Schorle” een drankje
gemixt met prikwater. Elk sapje kan je ook als Schorle bestellen;“Saft-Schorle”,
maar ook water bij de wijn, “Weinschorle”. En wil je dan nog creatiever zijn,
gooi dan twee zoete dranken door elkaar. Een “Spezi” bijvoorbeeld is Fanta-Cola.
Proost!
Natuurlijk kan de allerbelangrijkste
dranksoort niet achterblijven. Bier. Deze hebben vaak hun eigen naam:
- “Diesel”, bier met cola
- “Radler”, bier met citroensap
- “Alster”, bier met sinaasappelsap
- “Bananenweizen”, bier met bananensap
Veel van deze drankjes zijn ook direkt in
de supermarkt te koop. Probeer maar eens het normale bier te vinden tussen alle
“bier met smaakjes”.
Een tijd geleden was mijn broer op bezoek
en vroeg in gebrekkig Duits: “Ein Kaffee mit Orangensaft, bitte” (mit ipv und).
Prompt kreeg hij, ondanks dat de serveerster het wel een beetje gek vond, een koffie
met jus d´orange er doorheen.
Porties
Als je in Nederland uit eten gaat, wordt
één ding snel duidelijk; wat kunnen wij toch beknibbelen. Het begint al als je
in de gemiddelde kroeg een biertje bestelt en zo´n lullig 0,2 liter glas
krijgt. Echt niet dat elke Duitser met bierpullen van een liter loopt te
slepen, maar 0.3 (“nul-drei”) is toch wel echt het kleinste wat je krijgt. Ook
een glas wijn (ook als het geen “schorle” is) wordt rijkelijk gevuld. Bestel je
fris, dan kan je kiezen tussen “nul-drei” of “nul-fünf” (0,3 liter of 0,5
liter).
En dat zie je ook terug in het eten. De
porties zijn gewoon groter!
Betalen
Na elke gezellige avond moet er ook betaald worden. In Duitsland rekent ieder
voor zich af. De ober vraagt, als de rekening gevraagt wordt; “zusammen oder
getrennt?”. Deze vraag wordt vrijwel altijd met “getrennt” beantwoord. Dat
betekent dat de ober met zijn bonnetje elke persoon aan tafel langs gaat en
vraagt wat hij gegeten heeft en hoe veel biertjes of andere drankjes hij deze
avond gedronken heeft. Op het bonnetje krabbelt en streept hij jouw bestellingen
door en al hoofdrekenend komt hij dan op een bedrag.
Een grote vreugde als een groep van 15 man
“getrennt” wil betalen en voor 15 man de rekening uitgepluisd moet worden.
Voordeel voor de ober; ieder geeft apart fooi. Maar wat kost dat een tijd! Een
groot geluk als je als laatste aan de beurt bent. Ten eerste moet je uren wachten op jouw
betaalmoment, en je moet dan ook nog betalen wat de rest vergeten is op te
geven. Wellicht hebt je mazzel en zijn je drankjes door anderen betaald die
zichzelf en hun drank consumptie overschat hebben. Maar helaas, het eerste
geval gebeurt het vaakst.
Alleen een drankje
Soms spreek ik met vrienden af om samen wat
te gaan eten. In het restaurant aangekomen
heeft vaak iemand al gegeten (ondanks dat het een duidelijke eetafspraak is). Deze
bestelt dan alleen een drankje. In Nederland een tafel reserveren en dan alleen
een drankje bestellen is ondenkbaar. Dan neem je uit beleefdheid, richting
restauranthouder, minstens een klein voorgerechtje. Bovendien vind ik het erg ongezellig
als degene tegenover mij niet mee eet. Ik schaam me altijd als iemand niets
bestelt. In Duitsland is het blijkbaar heel normaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten