donderdag 18 juni 2015

Stemmen

Op 10 mei waren er verkiezingen in Bremen. We stemmen dan zowel voor het Bundesland Bremen (vergelijkbaar met een provincie), als de gemeente Bremen. Nu zal je denken dat stemmen toch niet ingewikkeld is. In Nederland ga je een hokje in en zet je één kruisje bij één persoon van één partij. Of nog beter gezegd je drukt op één knopje. Mocht er gelijkertijd nog een andere verkiezing zijn (Waterschappen of zo...), dan druk je een tweede keer op één knopje.

In Bremen gaat stemmen anders. In Bremen stemmen is een belevenis, een event. En dat is niet omdat de uitkomst zo spannend is. Al sinds de tweede Wereldoorlog is de SPD aan de macht.

Het begint al in de tijd vóór de verkiezingen. Terwijl in Nederland elke, een beetje serieuze politicus, een twitter account of een facebook pagina heeft, kan je op de gemiddelde website van de Breemse partijen hooguit een foto, naam en email adres vinden. Met een beetje geluk vind je nog een paar data. Hebben ze kinderen? Wat doen ze voor werk? Ook de standpunten van de partij zijn te vinden, maar in zo´n abracadabra dat je er niet echt wijs uit wordt.

Al meer dan een maand voor de stembusgang krijg je een voorbeeld-stembiljet in huis, zodat je thuis alvast kan oefenen. Ja, stemmen is zo ingewikkeld dat je thuis moet oefenen! Je kan het ook beter een stemboekje noemen dan een stem biljet, omdat het uit 16 pagina's bestaat, beide kanten bedrukt. Achter elke naam staan vijf vakjes. Je mag vijf stemmen geven. Je kan één persoon 5 stemmen geven, of je vijf stemmen verdelen over vijf personen van vijf verschillende partijen. Volg je hem nog?


En aan het einde van de rit wint de SPD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten